Akıllı Telefonların Eksik Yönleri

Yazı: Ali Tukat
Akıllı telefonlar artık hayatımızın bir parçası. Ancak her modelin eksik yönleri bulunuyor. Bunlar da tercih yaparken büyük önem arz ediyor. Yazımızda gündemde olan akıllı telefonları eleştireceğiz.

1-) iPhone 5

Apple'ın sembolü durumundaki iPhone yüksek fiyatıyla ve tarzıyla çoğu kişinin beğenisini kazanıyor. Ama hala sınıfta kalan özellikleri var.
İşte iPhone alacakların dikkat etmesi gereken eksikler;
Fiyatı
Şu an piyasada satılan akıllı telefonların %90'ı 2000 TL'nin altında satılıyor. iPhone 5'in 16 Gb'lık versiyonu ise hala 2200 Tl. Üretim gideri en fazla 250 dolar olan bu telefonun ülkemizde bu kadar fazla fiyata satılması pek kabul edilebilir gibi görünmüyor.
Düşük Donanım
iPhone rakipleri 8 çekirdekli işlemciler kullanmaya başladılar. Full HD ekran kullanan Android akıllı telefonlar yaygınlaştı. Ama hala iPhone'da 1.2 ghz çift çekirdek işlemci bulunuyor. Bu işlemciler Android telefonlarda orta seviyede kullanılıyor.
Basit Eksikler
Mesela bir iPhone kullanıcısısınız. Android kullanıcısı arkadaşınızla dosya paylaşımı yapamıyorsunuz. Ayrıca iOS'ta uygulama erişim sınırlamaları da oldukça fazla. Android ile kıyaslanırsa işetim sistemi gerçekten çok kısıtlı duruyor.

2-) Sony Xperia Z

Xperia Z, android akıllı telefonda Sony
Sony'nin büyük umutlarla tanıttığı, artık yüksek seviye telefonlar arasında yerini alan Xperia Z'de kusursuz değil.
Ekran
Sony'nin ballandıra ballandıra anlattığı Mobile Bravia Engine 2 destekli ekranı o kadar da kaliteli değil. Ekran full HD çözünürlüğe sahip olmasına rağmen hala TFT teknolojisini kullanıyor. Haliyle IPS ve Amoled ekranların çok gerisinde kalıyor. Ayrıca renk doygunluğu kıyaslamasında da rakiplerinin epey gerisinde kalıyor. Siyah renk testinde ekran gerçekten çok başarısız.
Bu resim Xperia Z'nin siyah renkte ne kadar başarısız olduğunun göstergesi.
Tamamen Dokunmatik Ekran
Xperia Z'de oyuncuları üzecek tamamen dokunmatik panel bulunuyor. Bu da oyundayken yanlışlıkla basmalara oyundan çıkmalara sebep oluyor.
Dokunmatik panel, fiziksel dokunmatik panele göre daha başarısız.

Dayanıklı Xperia Z aslında Süper dayanıklı değil
Yine Sony'nin üzerinde çok durduğu bu özelliği telefonu tamamen dayanıklı yapmıyor. Örnek olarak telefonun tüm girişleri kapatılmış. Eğer conta koruma kapaklardan birisi koparsa telefon su geçirmeye başlıyor. Bu da her gün kulaklık kullananlar için büyük sorun olacak gibi duruyor. 

İşte Xperia Z Türkiye reklamı sonunda yazanlar. Bunu okumayan birisi telefonuyla denizde uzun süre kalırsa telefonu su geçirecek ve bozulacak, ayrıca telefonu garanti dışı kalacak. Yani Süper dayanıklı denilen Xperia Z tuzlu suyu pas geçmiş. Gerçi şu an piyasada tuzlu suya karşı dayanan hiçbir model yok.

Kamerası harika değil
Yine ballandıra ballandıra anlatılan HDR özellikli kamerası en iyi akıllı telefon kamerası olamıyor. Tamam, kamera uygulamasında birçok mod var, Full HD video var. Eğer telefonla fotoğraf çekerseniz size çok hoş gelebilir. Ancak diğer telefonlarla yan yana gelince ciddi bir renk sorunu ve fluluk dikkat çekiyor.
Sony Xperia Z gece çekiminde çok başarılı değil.

3-) HTC One

HTC One
Ultrapiksel başarılı değil
Htc'nin kamerada farklılık olsun diye tanıttığı ultrapiksel kamerası da başarılı değil. En iyisi hiç değil. Ayrıca düşük çözünürlük olmasından dolayı fotoğraflarınızı kırparken sorunlar yaşayabilirsiniz.
Ekran Full HD, ama Adreno 320
Full HD akıllı telefonlar yaygınlaştı. Ama Xperia Z ve HTC One'da bulunan Adreno 320 1080p çözünürlüğü tam taşıyamıyor.  One'ın Adreno 320'si geliştirilmiş olmasına rağmen oyunlarda fps düşüşlerine ve donmalara yol açabiliyor.
Bir Htc klasiği, güç düğmesi sorunu
4.7" ekranın en üstünde bulunan ve küçücük kilit açma tuşu sizi çok sinir edebilir. Zaten tek elle kullanılamayan telefonun birde ulaşılmaz tuşu olunca durum değişiyor.

HTC One
Küçücük bir güç tuşu sizi çok sinir edebilir.

4-)Samsung Galaxy S4

Fun
Tasarım
Bu bir Samsung klasiği. Galaxy Note, Galaxy Note 2, Galaxy S3, S3 Mini, Galaxy Ace 2... Ve hiçbir farklılığı olmayan tasarım kopyası S4. Samsung sadece donanım geliştiriyor. Tasarım değil. Bana göre Samsung'un tek artısı başarılı pazarlama ve iyi reklam. Bu yüzden şu anda lider durumda.
Yine Kalitesiz malzeme, sıfır dayanıklılık
Samsung, Galaxy S3 ve Note II'de kullanılan plastik malzemeyle çok eleştirilmişti. Anlaşılan bu eleştirilerden ders almayan Samsung yine bildiğini okumuş. Galaxy S4'te plastik, suya toza dayanıklı değil. 
2600 m/Ah Batarya
Bunda ne var gayet yeterli diyeceksiniz. Ancak öyle değil. Bu telefonda sekiz çekirdek işlemci kullanılıyor. Bağlantı özellikleri en üst düzey. Full HD ekrana sahip. Bu batarya bu telefonu en fazla 12 saat idare edebilir.

5-) Nokia Lumia 920

Kapak renkli ama, taşınabilirlik sıfır!
Tamam, Lumia 920 renkli renkli hoş duruyor. Ancak ağırlık ve incelikte sınıfta kalıyor. Windows Phone platformunda rakibi HTC renkli kapak kullanmıyor ancak çok daha iyi tasarımlara sahip. Hafif ve ince telefon isteyenler Lumia 920'yi en son düşünmeliler.
Uygulamasız telefon neye benzer?
Lumia 920'nin bir sorunu değil. Ama 920'de bundan etkileniyor. Uygulama akıllı telefonlar için vazgeçilmez bir unsurdur. Uygulama seven birisi Lumia 920 ile pek mutlu olmaz.
Nerede bu dosyalar?
Nokia diğer Windows Phone'lardan bağımsız birçok ek özellik geliştirmiş. Ancak bir dosya yöneticisi koymak aklına gelmemiş. Belki ileride güncellemeyle düzeltilebilir Ancak sorun yaşayabilirsiniz.
FM Radyo
İnternet paketi olmayan ve radyo dinlemek isteyen kullanıcılar üzülecekler. Radyo yok. Ancak endişelenmelerine gerek yok. Microsoft bir sonraki güncellemeyle Fm radyo ekleyeceğini duyurdu.
Ah şu kutular!
Tamam güzel, yeni tasarım diğerlerine benzemiyor. Kutular var, seven seviyor. Gerçi bende beğenmiştim. Ancak değiştirme olanağınız yok. Özelleştirmeler birkaç kutunun rengi ve yerini değiştirmekten ibaret. Ayrıca Android'de olduğu gibi Rom ve Root atma gibi şansınız da yok. Eğer bazı şeylerden çabuk sıkılıyorsanız yada değişiklik seven biriyseniz, bu telefonla üzülebilirsiniz.
Kutular sizi sıkabilir.

3-)Blackberry Z10

BlackBerry  Z10
Yine düşük özellik, fahiş fiyat!
Bu durumu zaten birçok Blackberry telefonda görebilirsiniz.  Çift çekirdek işlemci, orta seviye grafik işlemci ve yeni bir yazılım için 1800, 1900 TL verilmez!
Uygulamasız telefon!
Yeni BB10 platformu geliştirilmiş, yenilenmiş. Tamam da uygulama az. Oyun oynayamazsınız. Özelleştirmeler az. Sonuç olarak en doğru davranış uygulamalar gelişene kadar BB10'a yaklaşmamak!
Tasarım, farklı ama hoş değil.
Blackberry Z10 qwerty platformundan yepyeni bir tasarımla sıyrıldı. Klasik çizgilerini yeniledi. Ancak telefon duruş olarak bir Xperia Z veya HTC One değil.
Rakiplerinin çok gerisinde
Telefonu özellik, yazılım, fiyat konusunda karşılaştırdığımızda iyi bir seçim olmayacağını anladık. Rakipleri çok  yenilikçi ve gelişmiş özelliklere sahip.

Sonuç

Hiçbir telefon kusursuz değil. Zaten olamaz da. Burada seçim son kullancıya kalıyor. Bizim önerimiz akıllı telefon almadan önce istediklerinizi belirleyin ve detaylı araştırın. Birkaç küçük sorun çok da önemli değil. Yeter ki size istediklerinizi verebilsin. Ben bu karşılaştırmalar sonucu kendime uygun olan telefonun HTC One olduğunu gördüm. Çünkü bana uygulama ve yazılım kolaylığı lazım. Tasarım da benim için önemli bir kriter. Sizde kendinize böyle örnekler vererek seçiminizi yapabilirsiniz.
Ali Tukat- Özel Yazı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazın, bir nevi destek olun :)