Mobil Dünya ve 2013 - Özel Yazı

Yazı: Ali Tukat

2013'te mobil dünyada neler olacak? Kim lider kapatacak? Ayrıntılarıyla yazımızda...

Akıllı telefonlar ve tabletler şuı sıralar teknoloji gündeminin önemli kısmını ele geçirdiler. Son 2 yıl içinde büyük gelişme gösteren bu cihazlar Masaüstü bilgisayar ve laptoplarımıza kafa tutuyor. Artık büyük çoğunluğumuz giriş seviyesi bile olsa akıllı telefon kullanıyor. Tablet satışları da küçümsenemeyecek kadar büyük. Üreticiler şu an yapabileceklerinin en iyisini yapmaya çalışarak piyasada yerini korumaya çalışıyor. Geçen yılda Samsung ve Apple kıyasaya mücadele içerisine girerek büyük başarılar elde ettiler. Tabi ki HTC'de en iyi olabilmek için çok başarılı telefonlar piyasaya sürdü. Nokia'da eski günlerine dönebilmek için Windows Phone işletim sistemli Lumia serisini piyasaya sürdü. Sony ve LG'de lider olabilmek için iddialı telefonlar ortaya koydular ancak çok da yüksek başarılar elde edemediler. Aynı mücadele de 2013'e girince de devam etmeye başladı. Sony 2013 yılına hızlı bir giriş yaparak Xperia Z'yi tanıttı ve büyük ses getirdi.
Sony Xperia Z ile mücadeleye ortak oldu!
Samsung 2012'deki liderliğini sürmek için Galaxy S4 üzerinde çalışmaya devam ediyor. Mart ayında gün yüzüne çıkacak telefon akıllı telefon dünyasını yerinden sarsacağa benziyor. 
Galaxy S4'ün  ik görüntüsü Kaynak: Sammobile
Diğer bir iddialı üretici olan HTC One (M7) modeliyle en iyiler arasında yerini almış durumda. Bu telefonun en belirgin özelliği ise ilk defa kullanılan Ultrapiksel kamera çözünürlüğü. Ancak Ultrapiksel Htc One'ı en iyi kameralı telefon yapamıyor. Kullanılan BoomSound hoparlör kalitesi HTC One'ı öne çıkarıyor. Yani HTC One yenilikçi bir amiral gemisi olarak piyasada yerini aldı.
HTC One 2013'ün iddialı telefonlarından bir tanesi
Lg MWC 2013'te güçlü telefonu Optimus G Pro'yu tanıttı.
2013 yılının ilk çeyreğinde en çok konuşulan telefonlar bunlar. Sony dayanıklılık ve kalitesiyle, HTC yenilikçi özellikleriyle, Samsung da S4 merakıyla ve tahminleriyle en çok konuşulan markalar oldu.

Tablet cephesindeyse durum pek farklı değil. 2012'de en çok ilgiyi Samsung Galaxy Tab 10.1 ve Apple iPad 4 gördü. Asus ve Sony de iddialı tabletleriyle alternatif olarak yer aldırlar. Asus'un Transformer Pad'lari ve Google Nexus tabletleriyle kullanıcıların beğenisine sunuldu. Nexus uygun fiyatıyla iyi bir alternatif oldu. Sony de Tablet S modeliyle yer aldı ancak bazı teknik sorun yüzünden tabletlerini toplattı ve şanssız bir yıl geçirdi. 2013'te bu şanssızlığı yenmek isteyen Sony Tablet Z modeliyle kalitesini ve iddiasını gösterdi. Sadece 6.9 mm incelikte olan ve suya ve toza dayanıklı modeli uygun fiyatla satılırsa gerçekten liderliğe oynayacağını gösteriyor. Samsung MWC 2013'te 8" ekran boyutunda Galaxy Note 8'i tanıttı. O da şık tasarımıyla dikkat çekiyor. Galaxy Note 8 Samsung'un 2013'te de iddialı olduğunu gösteriyor. 
Nexus tabletler rakiplerine göre daha uygun fiyata satılıyor.
Sony Tablet Z ile kalitesini konuşturdu.
Sony Tablet Z teknik incelememizi okumak için tıklayın!
Samsung Note 8 ile 2013'teki ilk tabletini tanıttı.
128 GB tabletler için önemli bir gelişme.
Apple ise henüz yeni bir model için sinyal vermemesine karşın Amerika'da 128 Gb disk kapasitesine sahip iPad'i piyasaya sürdü. Bu da gerçekten azımsanmayacak bir özellik. 

Evet, şu an için dikkatimi çeken akıllı telefonlar ve tabletler bunlar. 2. çeyrekte rekabetin daha çok kızışacağını düşünüyorum. Akıllı telefon dünyasında ise dengeleri ve rekabeti Galaxy S4'ün şekillendireceğini düşünüyorum.
Ali Tukat-Teknoklik™ Özel Yazı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazın, bir nevi destek olun :)